Изаберите ваш језик

 

Реномирани музичари у Ботаничкој башти

За крај јула, Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ) припрема други део овогодишње серије концерата под називом Garden Sessions којa је међу публиком постала омиљени летњи музички догађај.  У периоду од 23. до 29. јула у пријатном амбијенту Ботаничке баште „Јевремовац" публику очекују наступи популарних и радо слушаних извођача:

23.07 – Коља и Гробовласници

24.07 – Дадо Топић – Time after Тime

25.07 – Звонко Богдан

26.07 – Зое Кида

27.07 – Саша Ковачевић

28.07 – Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић – клавирски дуо

29.07 – Дел Арно бенд  

 

Улаз у концертни простор је из Улице војводе Добрњца.

Улазнице за све концерте могу се набавити на сајту tickets.rs и продајним местима компаније Ticket Vision.  

 

Серију јулских концерата Garden Sessions 23. јула отвара Никола Коља Пејаковић, познат као глумац и режисер, али пре свега по сценаристичком раду на филмовима „Лепа села лепо горе”, „Рат уживо”, „Ледина” и хит серији „Вратиће се роде”. Упоредо је на музичкој сцени стекао статус култног аутора већ са првим албумом „Мама, немој плакати” (2002), снимљеним под именом Коља и Смак Белог дугмета. Свој особен ауторски израз наставио је са песмама попут „Хаљинице боје лила” и „Ето, удаде се ти за коња” на подједнако изазовном другом албуму „Коља” (2009). Тек након трећег албума „Гробовласници” (2013), осетио је да је време за сусрет уживо са публиком. Први концерт у каријери успешно је одржао 21. марта 2015. године у испуњеном београдском Дому синдиката, а пратио га је бенд Гробовласници. Коначно, култни статус учврстио је код публике и критике одлично прихваћеним четвртим албумом „4 прста”, на коме су се издвојиле песме „Може мало сутра”, „Ала је леп овај свет” (на стихове Јована Јовановића Змаја) и „Сваку ноћ је исти мрак”.

 

Другог дана серије концерата, 24. јула, наступиће Дадо Топић, који је својим деловањем обележио генерације рок музичара, и један је од најаутентичнијих музичара на простору бивше Југославије.  Каријеру је започео као средњошколац у групи Ђавољи еликсири, у којој је свирао бас и певао, а 1967. године су се прикључили осјечким Динамитима. Брзо је изградио репутацију одличног певача соул и блуз музике. Крајем 1969. године стигао је позив да се прикључи Корни групи, где је почео да компонује.  Почетком седамтесетих Напустио је Корни групу и у Загребу основао Тајм. Деби албум „Time”, за који је већину песама написао још док је био у Корни групи, објављен је половином 1972, а како је продаја кренула изненађујуће добро, плоча је годинама касније редовно накнадно издавана. Тајм је наступио на фестивалу „BOOM 76", а концертна верзија песме „Да ли знаш да те волим" је забележена на плочи „BООМ ‘76". Топић је снимио један од највећих хитова из времена Југославије „Флојд" Зорана Симјановића, написан за филм „Национална класа" редитеља Горана Марковића.  Заједно са Слађаном Милошевић, за Песму Евровизије снимио је поп песму „Принцеза”, која се појавила на макси синглу. Успех те сарадње довео је до објављивања заједничког CD-а са избором песама из каријере двоје уметника. Дадо Топић данас ствара и наступа са несмањеном снагом и са правом носи епитет „југословенског Игија Попа".   

 

Краљ тамбурашке музике Звонко Богдан 25. јула обрадоваће публику својим евергрин нумерама: „Еј, салаши на северу Бачке", „Фијакер стари", „Не вреди плакати", „У том Сомбору", „Вратиће се роде", „Ко те има, тај те нема” и другим. Његов први сарадник и професор био је слепи клавириста, господин Балук, који је био специјализован за црквене оргуље и клавир. Звонко Богдан, познат као „бард панонске шансоне”, радио је са Јаником Балажом, концерт мајстором Луцијаном Петровићем, снимао песме са Шандором Лакатушем, наступао са Георгијем Замфиром, најбољим цимбалистом свих времена Тонијем Јордакијем, као и са Великим тамбурашким оркестром Радио-телевизије Нови Сад...

 

Наступ у Ботаничкој башти 26. јула биће први солистички концерт у Београду познате певачице Зое Кида, која је, уз Констракту, била главни вокал легендарне групе Земља грува. Зое (Ана Радоњић) је и текстописац, дизајнер, а била је и дугогодишњи члан групе Мистејк Мистејк. Сарађивала је и са бендом Сви на под. Године 2011. учествовала је у пројекту Севдах бејби и била женски вокал у песми „Три пољупца хоћу ја". Водила је емисију на РТС-у, а била је и промо лице Бир феста 2015. и 2016. године. Појавила се у филму „Небеска тема" о Влади Дивљану 2019. године. Један је од оснивача Земље грува, а за овај бенд написала је многе песме, међу којима су „Судопера" и „Најлепше жеље". Песмом „Бејби” изазвала је велику пажњу на Избору за песму Евровизије и тим синглом најавила EP „Жена дете” као резултат сарадње са пратећим бендом Сумасишавши.

 

Један од најпопуларнијих певача Балкана, Саша Ковачевић, који ће наступити 27. јула, завршио је Средњу музичку школу „Коста Манојловић” у Земуну (клавирски одсек), као и Академију уметности – смер за снимање и дизајн звука. Први пут се појавио на телевизији 2004. године, наступивши на фестивалу Сунчане скале са песмом „Пакао и рај”. Године 2005. наступа на Радијском фестивалу са песмом „Корак до дна“, а излази му и песма „Једина си вредела”. Песма „Рука за спас“ проглашена је хитом 2006. године. У 2007. добија награду за откриће године. Следи награда Мелос естраде, награда Београдски победник за поп певача године, a на Данима естраде осваја прво место, као откриће године. Освојио је друго место на фестивалу забавне музике у Врњачкој Бањи са песмом „Лажу те”. Победник је Радијског фестивала са песмом „Бољи човек”. Његове песме бележе вишемилионске прегледе на мрежи Јутјуб.  Крајем 2008. изашао је и његов први дует – са Емином Јаховић, песма „Још ти се надам”. Следеће године добија две награде: за певача године и за дует године, такође са Емином Јаховић.  Још једна балада објављена је 2011/2012: „Како после нас”, која је постала велики хит. У наредним годинама уследили су бројни хитови:  „Где смо,  моја љубави”, „Рано је”, „Живим да те волим”, „Температура”,  „Замало твој” и други.

 

Увек занимљив клавирски дуо – Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић наступиће 28. јула. Васил Хаџиманов је пијаниста, композитор, аранжер и педагог, незаобилазна карика српског џеза с краја XX века и почетка новог миленијума.  Године 2015. почиње сарадњу са Бојаном Зулфикарпашићем. Њих двојица, као клавирски дуо, наступају у Београду, Новом Саду и Паризу и наилазе на сјајан пријем како код публике тако и код критичара. Овај клавирски двојац објављује свој први live CD у децембру 2017. године, када је и концертно промовисан у Коларчевој задужбини. Исте године Хаџиманов започиње сарадњу са хрватским пијанистом Матијом Дедићем и, такође у клавирском дуету, њих двојица и данас веома успешно наступају по целом региону. Сва издања Васила Хаџиманова су у Србији проглашена су уметничким делима од културног значаја за земљу. Бојан Зулфикарпашић (познат и као Бојан З) је српски џез пијаниста. Од 1988. године живи у Француској, где му је 2002. уручен орден Министарства културе те земље. Добитник је награде „Еuropean Јazz Prize” у 2005. години – за најбољег европског џез музичара, као и многих других признања у Француској и у Европи. Последњих година се успешно бави и продуцентским послом, нарочито на награђиваним албумима Мишела Портала и Амире Медуњанин.

 

Garden Sessions у Ботаничкој башти заокружује 29. јула

 

Дел Арно бенд, који су основала браћа Владан и Јован Матић 1986. године у Београду. Група је усмерена на мелодијску „roots“ музику и први је ауторски реге  бенд на просторима бивше Југославије. Први наступ у Београду имали су 1987. у клубу Академија. Године 1989. објавили су албум „Играј док те не сруше”, 1991. сингл-винил са песмама „Би-бап” и „Путујем”, а 1992. други албум – „Година мајмуна”. Две нове песме – „Иза угла" и „D.A.B. in Dub" објављују 1993. године, а 1995, са потпуно обновљеном поставом, албум „Reggaeneracija”. „ДАБ је ту да спаја”, „Више него живот”, „Преко”, „Дим из моје луле” и обрада песме „Трећи свијет” групе Хаустор су неке од песама које су утицале на пораст популарности Дел Арно бенда. Марта 2006. издали су албум „Време воде”, а 2011, поводом свог 25. рођендана, објавили сингл „Хороскоп”. У мају 2017. Дел Арно бенд, заједно са Немањом Којићем (Hornsman Koyote) издаје сингл „Још увек има наде”. Група је у међувремену свирала  са великанима регеа на бројним фестивалима, у земљи и региону.