Изаберите ваш језик

 

Филмски фестивал у Сопоту, у организацији Центра београдских фестивала у сарадњи са Центром за културу Сопот, одржава се јубиларни 50. пут од 4. до 10. јула 2022, а слоган овогодишњег фестивала гласи „Првих педесет”.

 

Концепт Фестивала је да се публици представе српски филмови и мањинске копродукције настали у последњих годину дана, а претходни период је био изузетно плодан. У току седам дана Филмског фестивала у Сопоту биће приказано 27 филмова у такмичарском програму, три филма ван конкуренције, као и четири филма за најмлађе посетиоце. Разноврсност филмског израза краси и овогодишње издање сопотског фестивала. На програму ће се наћи филмови који су имали велику гледаност у биоскопима (ТОМА, ЈУЖНИ ВЕТАР 2: УБРЗАЊЕ, ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ...), затим остварења која су имала богат фестивалски живот и значајна признања (СТРАХИЊА БАНОВИЋ, КЕЛТИ), као и филмови који су имали премијеру на 50. издању београдског ФЕСТ-а ове године (КОМУНИСТИЧКИ РАЈ, СТРАХИЊА БАНОВИЋ, ПОСЛЕ ЗИМЕ, ХЕРОЈИ РАДНИЧКЕ КЛАСЕ, МРАК, ХЕРОЈИ, ГЕЈМ).  

 

На свечаном отварању 4. јула испред Центра за културу у Сопоту, традиционално, уз ватромет, биће одржани дефиле филмских екипа и гостију Фестивала, додела почасних награда, као и концертни програм. Након тога ће поводом јубилеја бити откривен споменик посвећен великану филма Бати Живојиновићу, чије име већ годинама носи фестивалска награда за најбољу мушку улогу. Почасна награда „Статуета слободе" ће ове године бити уручена за изузетан допринос филмској уметности реномираним ствараоцима – глумици Тањи Бошковић, редитељу и сценаристи Здравку Шотри, драмском писцу и редитељу Душану Ковачевићу и сценографу Миленку Јеремићу.

 

У музичком делу програма отварања Фестивала биће одржан концерт под називом „Концерт нових житеља Космаја", на коме ће наступити Оркестар Радета Радивојевића и солисти Жарко Данчуо, Милица Његомир, Иван Милинковић, Мари Мари и Огњан Радивојевић. Посетиоце такође очекује наступ Културно-уметничког друштва Космај" из Сопота.

 

Отварање изложбе плаката и фотографија Фестивала под називом „50" биће уприличено у Галерији Центра за културу у Сопоту. Изложба је инспирисана разноврсним графичким материјалима – визуелним решењима, као и фотографијама и исечцима из штампе који су обележавали и пратили пет деценија његовог постојања.

 

Биће представљена и монографија „50 година Филмског фестивала у Сопоту”, која ће садржати историјат претходних издања Фестивала са хронолошким подацима, али и драгоцена сведочанстава људи који су га обликовали и градили током протеклих пола века.

 

Две почасне филмске пројекције посвећене су Бранку Пешићу, знаменитом градоначелнику Београда (1922 – 1986)  и Драговану Јовановићу, иницијатору и једном од оснивача Слободарских филмских свечаности. Реч је о документарном филму Вука Дапчевића ГРАДОНАЧЕЛНИК, који је на програму у уторак, 5. јула, у 15 часова, док је пројекција филма ДЕВОЈКА СА КОСМАЈА у суботу, 9. јула, у истом термину. Ван конкуренције биће приказан филм НЕРАЗУМЕВАЛИЦА, редитеља Алексе Максимовића, бајка  чији су креатори желели да покажу да деца и особе са сметњама у интелектуалном развоју могу да буду укључени у процес уметничког, филмског стварања.

 

Награде Гран при за најбољи филм, најбољу режију, најбољу мушку улогу, најбољу женску улогу и награда публике биће уручене на свечаном затварању Фестивала 10 јула.  О поменутим наградама одлучиваће жири који чине Снежана Богдановић, Андреј Шепетковски и Раденко Ранковић.

 

Улаз на све програме у склопу Филмског фестивала у Сопоту је слободан.