Изаберите ваш језик

 

Сјајна вест је да ће изложба „Све боје Ворхола“ бити отворена 8. јула у 18 часова  у Галерији САЛОН, музеја Града Београда (у Булевару Краља Александра 30) у организацији Музеја Града Београда и Центра београдских фестивал ЦЕБЕФ-а, а трајаће до краја месеца.
Посетиоци изложбе  добиће прилику да у оквиру ове поставке погледају 40 графика чувеног поп-арт уметника, које су пажљиво одабране од стране Лазара Вујића, једног од најистакнутијих европских галериста. Биће представљени чувени портрети Мерилин Монро, Марте Грахам, затим планетарно познате лименке супе “Кембел”, затим “Спаце фриут” и “Цвеће”... Интересантно је да је слика Мерилин Монро  2022. године продата за 200 милиона евра, што је чини најскупљим делом уметности 20. века. 

 

Лазар Вујић се упознао са Ендијем Ворхолом приликом рада на графичким решењима за Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године. Међу ликовним решењима желео је да се нађе и Ворхолово..“ Ворхолова првобитна идеја за Олимпијске игре био је скакач, али се мени више допао клизач и на крају смо се одлучили за тај мотив - рекао је Вујић у једном од интервјуа.

 

Енди Ворхол био је амерички уметник, сликар, филмски редитељ и писац. Сматран је за најпознатијег и најуспешнијег уметника и истинског представника уметничког правца поп-арт. Ворхол је дипломирао комерцијалну уметност на Карнеги институту за технологију у Питсбургу 1949. године. Радио је рекламнеилустрације за – Вог, Харперс базар, Њу Јоркер, Гламур. До почетка 60-тих био је успешан рекламни илустратор до те мере, да га нико није прихватао као уметника. Узалудно је покушавао да дође до галерија које су га упорно одбијале. Тако је почео да анализира однос између комерцијале и уметности и уместо да их доживи као супротстављене, једноставно је почео да их спаја И постао тако један од најпознатијих уметника Америке. Његова прва самостална поп-арт изложба одржала се у Њујорку 1962. године и укључивала је неке од његових најчувенијих радова попут „Мерилин Диптих“, „100 конзерви супе“, „100 флаша Кока-Коле“ и „100 новчаница долара“.  У том периоду су настали и радови који су дефинисали његову каријеру, попут многобројних илустрација типично америчких предмета и познатих личности – Мерилин Монро, Елизабет Тејлор, Мајкл Џексон, Елвис Пресли...

Ворхолов студио Factory на различитим локацијама у Њујорку, био је култно место које је окупљало и промовисало разноврсне уметнике и славне личности тог периода, а било познато по журкама током 60-их година. У 70-им годинама, Ворхолова каријера је била много мирнија. Ворхол је сада почео да окупља нове, богатије личности, које је портретисао. Његов чувени портрет Мао Цедунга направљен је 1973. године.

Енди Ворхол је преминуо је 22. фебруара 1987. године у Њујорку, у 58. години живота, а најпознатија је његова изјава да ће “свако имати својих 15 минута славе”.

 

Изложба “Све боје Ворхола” је приватно власништво „Visconti Fine Art“ колекционара Живе Шкодлар Вујић и Лазара Вујића из Словеније.

 

 

Све боје Ворхола PDF