Вести

Завршен 63. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма

Завршен 63. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, додељене награде

У Дому омладине, 26. марта, свечано је затворен 63. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма. Ненад Поповић, уметнички директор фестивала, сумирајући утиске, изјавио је да београдска публика итекако има слуха за уметнички филм и да се нада да ће и 64. издање фестивала бројних уметничким остварењима напунити платно, а затим и бројном публиком напунити сале. О најбољим филмовима такмичарског краткометражног програма одлучивао је жири у саставу Милош Спасојевић, Александра Миловановић, Антонис Пападопулос, Петра Селишкар и Вера Влајић, док су о дугометражним остварењима одлучивали Адела Пеева, Мила Турајлић и Младен Ковачевић.

Главне награде, Гранд приx фестивала, понела су два остварења- Кембриџ бугарске редитељке Елдоре Трајкове, који је однео победу у категорији дугометражних документарних филмова, и Искон Анима Аетернам домаћег редитеља Михајла Драгаша који је проглашен за најбољи краткометражни филм. Публика је имала прилике да ужива у ова два победничка остварења након церемоније доделе награда.

Златне плакете Београда у селекцији краткометражних српских филмова додељене су у шест категорија: најбољи играни филм је Транзиција, ауторке Милице Томовић, најбољи анимирани филм је Вис Дубиум аутора Михајла Драгаша, најбољи документарни филм је Украс света аутора Стефана Красића.

За најбољу камеру награђен је Матија Муњиза Петровић, директор фотографије филма Љубав у доба контроле. Јелена Максимовић награђена је за најбољу монтажу за филм Транзиција, а Јаков Мунижаба за најбољи дизајн звука филма Парадигма.

У регионалној селекцији краткометражних филмова, Златна плакета Београда додељена је следећим ауторима: Павловић Јури за филм Пикник -најбољи у категорији играних филмова, Бруну Разуму за Тајни лабораториј Николе Тесле- најбољи у категорији анимираних филмова, и  Јелени Новаковић за филм Ана трг- најбољи документарни филм.

И најбољи филмови у међународној краткометражној селекцији награђени су Златним плакетама у истим категоријама: Дамиан Кочур награђен је за најбољи играни филм за остварење Оно што желим, Борислав Шајтинац за најбољи анимирани филм Политика, и Хардик Мехта за најбољи документарни филм Познат у Ахмедабаду.

Посебно признање жири је доделио филму Пут за Кујумбу, аутора Мирослава Савића, који се такмичио у домаћој селекцији краткометражних играних филмова. Он је такође освојио и награду Јован Аћин коју традиционално већ 24 године додељује Удружење филмских уметника Србије

БФФ се ове године вратио у сале Дома омладине, и може да се похвали 25% већом посетом у односу на последњи пут кад се одржавао у истом простору. Током шест дана фестивала приказано је укупно 109 филмова - 78 у такмичарским селекцијама, и 31 у пратећим програмима. Публика је такође имала прилику да се упозна са фестивалом Курзфилмтаге из Винтертура у Швајцарској и погледа најбоља остварења овог престижног фестивала, као и да види прве анимиране филмове направљене на нашим просторима захваљујући ДВД издању  Српски анимирани филм 1.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.