Вести

Свечано отворен 45. ФЕСТ

Свечано отварање 45. ФЕСТ-а одржано је вечерас у Сава центру, са почетком у 19х. Церемонија је отпочела  “црвеним тепихом” и наставила се у великој дворани, где је нумеру “Филмски сан” извео млади глумац Славен Дошло, уз пратњу балетских играча Позоришта на Теразијама и Народног позоришта у Београду. Колегиница Драгана Мићаловић придужила се Славену Дошлу, када су пуној сали Сава центра пожелели добродошлицу на 45. ФЕСТ – фестивал у најбољим годинама! Публици су су предложили да, у складу са слоганом овогодишњег ФЕСТ-а, добро отвори очи, јер их чека спектакуларни ватромет жанрова и остварења која ће сасвим сигурно обележеити филмску историју.

Водитељи су подсетили публику како ФЕСТ трећу годину за редом успешно наставља представљање свог новог концепта, па ће се и ове године, сада већ традиционално, најбољи филмови награђивати у три такмичарска програма, а велики број регионалних, балканских и источноевропских премијера међу првима на планети погледаће управо београдска публика.

На 45. ФЕСТ-у, премијерно, биће приказано 95 филмова. У свим програмима, интернационални жирији одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога и најбољи деби, а биће додељена и награда жирија. Наш награђивани редитељ Срдан Голубовић је председник међународног жирија у "Главном програму", а глумица Ксенија Маринковић – предводи жири националне селекције „Српски филм”. Субверзивни филмови такмичиће се у програму "Границе", а за награду која носи име некадашњег селектора Феста – Небојше Ђукелића, такмичиће се филмови из региона. Биће додељена и награда ФИПРЕСЦИ жирија, награда ФЕДЕОРА жирија (удружења филмских критичара Европе и Медитерана) као и Политикина награда “Милутин Чолић”.

Водитељи и публика су се уз видео подсетили свих филмских аутора који су нас нажалост напустили у претходној години, а без којих овај фестивал неће бити исти. Међутим, као што знамо, филм је бесмтран, и легенде живе!

Драгана Мићаловић и Славен Дошло представили су овогодишњег Београдског победника за изузетан допринос филмској уметности, идола свих генерација, глумца разноврсних улога и незаборавног осмеха: Љубишу Самарџића. Награду је у његово име примила Ивона Јевтић, председник одбора ФЕСТ-а и Секретар за културу Града Београда, а уручио је Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а.

Изузетна је част за 45. ФЕСТ, наставили су водитељи, што пред београдску публику вечерас излази изванредни мајстор лепоте форме и један од најуваженијих светских филмских мајстора. Водитељи су најавили су још једног Београдског победника - за досадашње стваралаштво, легендарног шпанског редитеља Карлоса Сауру, коме је награду такође уручио Југослав Пантелић.

За сам крај и врхунац церемоније, на бину је изашла једна од најлепших глумица света, која плени шармом и раскошним талентом, велика филмска звезда - Моника Белучи која тумачи главну женску улогу у филму "На млечном путу". На спрком језику, уз осмех, прогласила  је 45. ФЕСТ отвореним, а затим се захвалила публици и изјавила да је током снимања филма Емира Кустурице у нашој земљи провела предивних неколико година.

Јубиларни ФЕСТ је након церемоније отварања отпочео свој филмски програм пројекцијом филма “На млечном путу”, дуго очекиваног најновијег остварења редитеља и сценаристе Емира Кустурице.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.