Вести

Отворен 63. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма

Синоћ  је у Дому омладине Београда свечано отворено 63. издање једног од најдуговечнијих филмских фестивала у Европи.

Уводну реч дао је Ненад Поповић, уметнички директор фестивала: “Посебна ми је част да стојим овде пред вама вечерас, а такође и велика одговорност због свих уметника и професионалаца који су овај посао радили претходне 62 године. За филмове које ћете гледати одговоран сам ја, као и Наташа Дамњановић, Маша Нешковић и Растко Ћирић. Желели смо да направимо ригорозне селекције, да смањимо број филмова, али и да се упустимо у потрагу за новим филмским визијама и формама. Колико смо успели, судите ви као публика. Покушали смо да укротимо програм овог фестивала, да селекције буду јасно сагледане и да вас филмови покрену на дубљем нивоу, надам се да ћете уживати.”

Након њега, публици се обратио председник одбора фестивала, Андреја Младеновић, који је званично прогласио фестивал отвореним. Он је подсетио да се први фестивал одржао 1954. године у Пулској арени, да би се после 6 година преселио у Београд, као и да је први пут под именом Београдски фестивал документарног и краткометражног филма одржан 2004. године. Младеновић је позвао публику да у наредних 6 дана у што већем броју посећује пројекције на којима ће бити приказано 109 филмова, и захвалио се свима који су ове године помогли организацију фестивала.

Награда за животно дело додељује се 27. пут од 1987. године. Одбор је донео једногласну одлуку да се ово признање постхумно додели историчару филма, редитељу и професору, Дејану Косановићу. Професор Раденко Ранковић у дирљивом говору присетио се свог некадашњег професора, а затим и колеге на Факултету драмских уметности, након чега је публика имала прилику да погледа кратак филм о Косановићу коју је фестивал припремио у његову част. Ранковић је потом уручио награду Мелити и Јелени Косановић, Дејановим ћеркама, које су се захвалиле следећим речима: “У име Дејанове супруге Жанке и свих чланова његове породице желимо да вам се захвалимо на овом изузетном признању које одаје почаст његовој животној и несебичној посвећености кинематографији.”

Кратки документарни филм Варичела Виктора Косаковског имао је част да пробије лед овогодишњег фестивала. Након тога, публика је уживала у филму  А Фамилy Аффаирредитељке Ангелики Аристоменопулу, која је поздравила публику пре пројекције и најавила своје остварење, дугометражни документарни филм о једној од најпознатијих музичких породица са Крита.

Подсећамо вас да ће вам се сутра на пресс конференцији обратити:

понедељак  - 21. 3. 2016. у 14х, хол испред велике сале Дома омладине

Ангелики Аристоменопулу, редитељка
филм А Фамилy Аффаир

Проф. Раденко Ранковић

О добитнику Награде за животно дело, Дејану Косановићу

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.