Изаберите ваш језик

Пред нама је јубиларна 90. додела награда Америчке филмске академије, а публика 46. ФЕСТ-а биће у прилици да погледа десет филмова који су се нашли у трци за престижног Оскара. Победници ће бити познати 4. марта, а до тада вам представљамо најбоља остварења по мишљењу Академије која можете да погледате на предстојећем ФЕСТ-у. 

Облик воде (The Shape of water) овогодишњи је рекордер са чак 13 номинација укључујући и најбољи филм, режију (Гиљермо дел Торо), сценарио, камеру, монтажу, сценографију, костим, музику, монтажу и микс звука, као и главну женску улогу (Сали Хокинс), споредну женску улогу (Октавија Спенсер) и споредну мушку улогу (Ричард Џенкинс). Хокинс тумачи повучену, нему чистачицу која ради у владиној лабораторији. Њени једини пријатељи су комшија (Џенкинс) и колегиница која јој помаже да комуницира са светом (Спенсер). Али њен живот ће се променити када се заљуби у чудовишног хуманоидног водоземца кога влада крије у лабораторији.

Три билборда испред Ебинга у Мисурију (Three Billboards outside Ebbing, Missouri) освојио је седам номинација- најбољи филм, сценарио (Мартин Мекдона), монтажа, музика, главна женска улога (Френсис Мекдорманд), споредна мушка улога (Вуди Харелсон и Сем Роквел). Мекдорманд, која је већ награђена Оскаром за филм Фарго, тумачи огорчену мајку убијене тинејџерке која поставља три билборда испред свог малог града, изазивајући локалну власт која још увек није решила злочин.

Lady bird је једно од најпријатнијих изненађења овогодишњих Оскара, али и прошлогодишње филмске године. Овај филм о одрастању једне необичне тинејџерке је редитељски деби Грете Гервиг, чији рад је Академија препознала и номиновала је за најбољу режију, што је тек пети пут у историји, и први пут после девет година да је једна жена номинована у овој категорији. Lady bird је такође номинован за најбољи филм, сценарио, главну женску улогу (Сирша Ронан) и споредну женску улогу (Лори Меткалф).

Фантомска нит (Phantom threаd) такође је у трци за најбољи филм и најбољу режију (Пол Томас Андерсон), као и костим, музику, главну мушку улогу (Данијел Деј Луис) и споредну женску улогу (Лесли Манвил). Данијел Деј Луис, тумачи чувеног модног креатора који је са својом сестром (Манвил) у центру моде гламурозног послератног Лондона. Жене пролазе кроз живот овог заклетог нежење, све док у њега не уђе својеглава Алма која постаје његова једина опсесија. Ово је прва улога славног Деј Луиса после пет година, а уједно и његова последња, будући да је најавио да се повлачи из света глуме. А ако освоји још једну награду Академије, отићи ће у пензију у великом стилу- као једини глумац коме је пошло за руком да освоји чак четири Оскара.

Ја, Тоња, филм који говори о турбулентном животу и каријери контроверзне америчке клизачице Тоње Хардинг, номинован је за две глумачке награде, као и за монтажу. Марго Роби номинована је за насловну улогу, а Тоњину мајку тумачи Алисон Џејни, номинована за најбољу споредну улогу.

Скривена љубав (Call me by your name) Луке Гвадањина номинован је за најбољи филм, адаптирани сценарио, најбољу песму и главну мушку улогу (Тимоти Шаламе). Ова адаптација романа Андреа Асимана приказује романсу између седамнаестогодишњег младића Елија (Шаламе) који са родитељима живи у Италији током осамдесетих, и шармантног америчког студента који долази да проведе лето са њима на позив Елиовог оца.

Дензел Вашингтон, двоструки Оскаровац, номинован је за насловну улогу у филму Адвокат Дена Гилроја, а у селекцији најбољих филмова ван енглеског говорног подручја нашли су се Сквер  (The Square) шведског редитеља Рубена Естлунда, Увреда (Insult) либанског редитеља Зијада Дуерија и Фантастична жена (Una mujer fantastica) чилеанског редитеља Себастијана Лелиоа.