Вести

На 50. ФЕСТ-у продато 50.000 улазница, постФЕСТум од 7. до 13. марта

|||| |||| ||||

 

На завршној конференцији за медије 50. ФЕСТ-а, новинарима су се обратили Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста, Југослав Пантелић уметнички директор Феста, Дамир Хандановић  в.д. директора Цебефа, Вања Вуксановић, продуценктиња Феста и Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

 

Продуценткиња Вања Вуксановић сумирала је фестивал кроз бројке: током 10 дана трајања одржано је 380 пројекција, девет премијера домаћих филмова, дошло је 116 гостију а, закључно са 5. мартом, продато је 52.000 улазница, „што је огроман успех с обзиром да ове године није било филмова у Великој дворани Центра Сава”.

 

Иван Карл је истакао да је иза нас фестивал јубилеја и фестивал континуитета.

- Мислим да смо га обележили на адекватан, симболичан и пристојан начин, преко различитих активности, што ће кулминирати крајем године када у сарадњи са Југословенском кинотеком будемо отворили Музеј ФЕСТ-а - истакао је Карл. Он је оценио да ће 50. ФЕСТ бити упамћен по томе што се одржао у ситуацији када је пандемија короне на заласку и са околношћу рата у Украјини.

- Овај ФЕСТ није био граница наших способности али јесте мера наших могућности у датом тренутку - поручио је.

 

Југослав Пантелић је истакао да је било много филмова који су се допали критици.

- Били сте оштри, што је јако добро, и извесно сте заинтересовали публику да погледа још неке наслове - додао је.

 

Гордан Матић је подсетио да је Филмски центар Србије подржао одржавање индустријског дела фестивала, ФЕСТ Форњард, те да је ове године учествовао највећи број филмских професионалаца до сада.

- Провели смо четири-пет дана са веома битним људима из Француске, Норвешке, Ирске, Пољске, Грчке, Словеније, Италије, договарајући о неким будућим пројектима који ће за пар година бити на Фесту. Један од колега је рекао да је овај Фест Форњард био највеће и најзначајније окупљање филмских професионалаца у Европи, на шта треба да будемо поносни - истакао је Матић.

 

Дамир Хандановић је изјавио да ће и ове године бити одржан традиционални наставак ФЕСТ-а, ПостФЕСТум, те да ће, у сарадњи са „Моззартом”, бити одржана хуманитарна акција, у којој ће за сваку купљену улазницу за овај програм „Моззарт” донирати 100 динара за даље опремање дечјих клиника.

 

ПостФЕСТум ће од 7. до 13. марта бити одржан у салама Дома омладине, Дворане Културног центра Београда и у биоскопу Цинеплеџџ Ушће Схоппинг центер. Публика ће моћи да ужива у неким од најтраженијих филмских наслова са овогодишњег фестивала, међу којима су „Коцкар”, „Вортекс”, „Хероји”, „Нитрам”, „Електрични живот Луја Вејна”, „Гејм”, „Оптужба”, „Шарлота о Џејн”, „Смрт женскароша”, „Сунцокрет”, „Суперхероји”, „Зборница”, „Белфаст” и многи други.

Вања Вуксановић поменула је и два мања инцидента која су се догодила током трајања фестивала: престанак рада пројектора у Сали 1 Комбанк дворане 2. марта, због чега су померене и отказане репризне пројекције филмова „Анет”, „Дан заставе” и „Кућни притвор”, као и жалбе гледалаца на превод филма „Оптужба” Ивана Атала.

- Поред извињења од Комбанк дворане и дистрибутера „Синефест” упућеним публици ФЕСТ-а и самом фестивалу, обавештавам вас и да ће 7. марта у Комбанк дворани бити одржан додатни, бесплатан дан када ће бити приказани поменути филмови у пет додатних термина, као и филм „Догађај” од 22 часа - истакла је Вања Вуксановић. Бесплатне улазнице се могу преузети  7.марта на благајни Комбанк дворане, до попуне капацитета.

Фест ће бити затворен вечерас у Сали 1 Комбанк дворане. Програм почиње у 19 часова доделом награда, након чега ће Симфонијски оркестар РТС, под вођством Бојана Суђића, одржати концерт филмске музике композитора Џона Вилијамса (Хари Потер, Ратови звезда, Супермен, Индијана Џоунс). Пре тога, црвеним тепихом ће прошетати гости и жири фестивала међу којима су глумци Милош Биковић, Тони Гојановић и Тамара Драгичевић, као и Катарина Радивојевић која ће водити церемонију затварања.

- Овим затварањем и концертом филмске музике која буди лепе емоције, ФЕСТ шаље поруку оптимизма и мира за све - поручио је Иван Карл.

Фестивал су подржали Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу града Београда, Филмски центар Србије, партнери Лукоил, Књаз Милош, Супер Веро и Хајнекен са брендом Бира Морети.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.