Вести

Kонференција за новинаре поводом концерта Хора бечких дечака

У петак, 20 маја у 13.30  одржана је конференција за новинаре поводом концерта Хора бечких дечака у хотелу Фалкенштајнер.
 
Хор бечких дечака представиће се у суботу, 21. маја београдској публици програмом "Пут око света за 80 минута", најавили су организатори из Центра београдских фестивала на конференцији за новинаре.
 
Присутним представницима медија, обратили су се : Гералд Вирт, директор Хора бечких дечака, Луис ђи Годој, диригент, чланови Хора бечких дечака (Саша Симић и Филип Васић), Његова Екселенција др Јоханес Ајгнер, амбасадор Аустрије у Србији,  и Милан Лазовић, директор Центра београдских фестивала ЦЕБЕФ-а, организатора концерта.
На репертоару ће бити изведена дела композитора из Енглеске, Француске, Америке, Илије, Кине, Јапана, Ирске, Индије, Арабије и Аустрије, од Персија, Вердија и Монтевердија, преко Шуберта, Штрауса и Гершвина, до арабијских, јапанских и кинеских песама.
 
Диригент хора, бразилац ђи Годој, објаснио је да се програм надовезује на роман Жил верна "Пут око света за 80 дана" о чему говори и само име, а да је циљ да се представе песме из различитих земаља и из различитих периода."Ово ће бити музичко путовање кроз време и простор. Почећемо и заврштити са Енглеском, као и у роману, наставити са Америком, Кином, Индијом. Излет у Беч није описан у роману, али смо га себи дозволили", рекао је. Он је додао да када Хор наступа у иностранству, сви очекују да певају "Бечки програм", што они са задовољством и чине.
 
Уметнички директор Хора Гералд Вирт, који је и сам био члан Хора, казао је да му је част што је на челу институције попут Хора бечких дечака. "У Хору добро функионише то што деца из најразличитијих култура добро сарађују - из Кореје, Русије, Србије. Важно нам је да то буде пример који ћемо свима са поносом представљати. Са тиме све музичке висине можемо да досегнемо", рекао је Вирт.
 
Саша и Филип, чланови Хора, пореклом из Србије, истакли су да их је у Хор довела љубав према музици. Саша, чији су родитељи из Смедеревске Паланке, казао је да је његов таленат открила наставница у школи коју похађа и наговорила га да се пријави у Хор.Филип, пореклом из Крагујевца, казао је да га је у Хор "одвела” љубав према музици и то што воли да пева. Директор Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ-а) Милан Лазовић истакао је да је концерт Хора бечких дечака централни догађај музичке сезоне."Они немају пандан у свету. Кад нешто из сфере духовности постоји пола миленијума то говори о квалитету и делу светске културне баштине. Надам се да на нови концерт нећемо чекати 30 година", рекао је Лазовић.
 
Тренутно, у хору пева 24 дечака, а на београдском концерту наступиће у пуном саставу. Последњи пут, Хор је наступио у Београду 1988. Године.
 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.