Вести

Добитници награда на 48. СОФЕСТ-у

Церемонијом свечане доделе награда 6. јула, завршено је 48. издање Филмског фестивала у Сопоту, који је реализован у продукцији ЦЕБЕФ-а, а уз подршку домаћина Центра за културу Сопот, Општине Сопот и Министарства културе Републике Србије. Жири такмичарског програма 48. СОФЕСТ-а у саставу: Радослав Зеленовић (председник), Јована Гавриловић (члан), Дејан Дабић (члан), одгледао је 18 филмова и једногласно донео одлуке о добитницима.

 

Главну награду, GRAND PRIX фестивала добио је филм КОЈА ЈЕ ОВО ДРЖАВА, у режији Винка Брешана, а у продукцији Интерфилма из Загреба и Зилион филма.
- Жири је успешно доказао да филм заиста нема границе. Лепо је када се као мањинска копродукција можете такмичити, те освојити награду – рекао је на Свечаној церемонији затварања Брешан. – У наслову се крије усклик негодовања на све апсурде са којима се људи свакодневно сусрећу. То смо дигли до гротеске, али нас је стварност престигла, па су апсурди постали чињенице.

 

Награда за најбољу режију припала је Горану Марковићу за филм ДЕЛИРИЈУМ ТРЕМЕНС, у продукцији Радио-телевизије Србије.
- Награда ми веома значи јер је „Софест“ једно од ретких преосталих места где се негује ауторски филм и добра фестивалска атмосфера, а и Софест данас представља једини преостали фестивал националног филма - истакао је редитељ Горан Марковић, те додао да је улогу Дагија наменио преминулом Предрагу Ејдусу, тако да је ово и његова награда.

 

Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу додељена је Снежани Богдановић за улогу у филму ШАВОВИ, редитеља Мирослава Терзића. У образложењу жирија стоји да Богдановићева „постепено, суптилно, попут ткања, изграђује психолошку студију жене која не одустаје од потраге за сином чак и онда када њени ближњи то сматрају узалудним.“

 

После награде на 47. ФЕСТ-у, Тихомир Тика Станић добио је и награду „Велимир Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу у филму ДЕЛИРИЈУМ ТРЕМЕНС. Стручни жири је његову креацију описао као „сугестивно дочарано преиспитивање глумца који се налази на животној и стваралачкој прекретници.“

 

Награда публике отишла је остварењу „Краљ Петар Први“ у режији Петра Ристовског. Признање је доделио жири који чине грађани Сопота Данијела Великинац, Горан Крчо и Марија Рајшић.

 

Специјално признање стручног жирија припало је Небојши Глоговцу  за улогу у филму ЈУЖНИ ВЕТАР, у режији Милоша Аврамовића. Образложење жирија гласи: „Специјално признање додељује се постхумно Небојши Глоговцу за улогу Голуба у "Јужном ветру" редитеља Милоша Аврамовића, којом је потврдио не само своју глумачку непоновљивост, креирајући застрашујући лик главног антагонисте филма, већ нам је, послао и својеврсно упозорење. Ово признање је повод да одамо почаст целокупном глумачком доприносу који је дао српској и кинематографијама у региону.“

 

Стручни жири фестивала доделио је још једно специјално признање филму ЗЛОГОЊЕ (у режији Рашка Миљковића). У образложењу стоји да се признање уручује за неговање помало запостављеног, важног жанра наше кинематографије, дечијег филма.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.