Вести

Београдска зима

Снег који је ових дана забелео улице Београда на прави начин је најавио почетак манифестације „Београдска зима“. Празнични дух ће се ове године у главном граду задржати чак два месеца- од 1. децембра до 31. јануара, Београђани ће моћи да уживају у разноликим забавним програмима на више од 13 локација. Од клизалишта преко концерата до виртуелне реалности, Београдска зима имаће нешто да понуди публици свих узраста.

Београд се придружује светским метрополама које током празника претварају своје тргове у магична сеоца као из бајки. Трг Републике постаје Трг отвореног срца - живописне дрвене кућице угостиће занатлије и продавце сувенира, поклона, и разних посластица, од слаткиша до куваног вина. На бини ће се одржавати забавни програм, а дан пред Нову годину по први пут ће бити уприличен велики Mаскенбал. По узору на светске карневале, неколико хиљада људи под маскама продефиловаће централним градским улицама уз музику, а шетња ће се завршити концертом на Тргу.

Од ове године по први пут се организује и Божићно сеоце на платоу испред Храма Светог Саве, са програмом посвећеним прослави Божићних празника. Од 4. јануара и овај простор попримиће празничну атмосферу уз помоћ дрвених кућица, фијакера, приказа руских бајки и концерата духовне музике.

Трг Бајки испред установе културе „Вук Стефановић Караџић“ током децембра ће свакодневно оживљавати дух традиције кроз промоцију рукотворина и старих заната, али и извођење српских народних бајки. Дрвена колиба и традиционални амбијент дочараће на најбољи начин бајковито време прошлих времена када су окупљање и приповедање у зимским ноћима поред ватре чинили свакодневницу.

Још један од овогодишњих новитета биће Future park на Београдском сајму који се одржава од 15-25. децембра. Намењен првенствено деци и младима, простор Фун парка садржаће играонице, креативне радионице, као и посебну посластицу за дигиталне генерације- интерактивне игре и игре виртуелне реалности.

Као и сваке године, љубитељи клизања моћи ће да бирају између неколико локација, али посебну пажњу свакако заслужују Kлизалиште на Ташу и Тргу Николе Пашића где ће забава на леду бити употпуњена музичким програмом.

На Сава променади 29. децембра очекује нас музички програм - два велика концерта: наступ група Ortodox celts и Ничим изазван, као вид промоције новог градског шеталишта.

Посетиоци Београдске тврђаве ће током зиме такође моћи да присуствују радионицама традиционалних заната, промоцији стреличарства и новогодишњем дечијем фестивалу, а 10. и 11. јануара биће обезбеђен бесплатан улаз у све објекте на тврђави.

Београдска зима заиста ће испунити сваки ћошак града, те грађани могу да очекују добар провод и на Сава променади, платоу испред тржног центра „Рајићева“, као и Косанчићевом венцу и у Дому омладине где ће се одржати забавно едукативни програм Падају звезде, испуњавају снове, трк на улицу, Деда Мраз зове. Треба издвојити и „Бал за пензионере“ који ће 24. децембра угостити припаднике трећег доба у установи културе „Вук“.

Хладне дане у престоници раздрмаће концерти популарних извођача који ће испратити стару годину и најавити величанствени дочек 2018. Музички дани трајаће од 25-29. децембра на Тргу Републике, и сваки дан биће посвећен другом музичком правцу- рок, хип хоп, електро и поп. Канда Коџа и Небојша, Прти БГ, Кристијан Молнар и Ана Станић само су нека од звучних имена која ће београдска публика моћи да чује. Круна дочека свакако ће бити велики концерти на тргу испред Скупштине 30. и 31. децембра када ће наступити Ван Гог, Жељко Самарџић, Зана, Рибља Чорба, Аца Лукас и Балканика. Љубитељи нешто другачијег звука моћи ће да дочекају Нову годину у Сава центру уз концерт класичне и џез музике.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.