Вести

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма.

Јуче, 15. марта, у Скупштини града Београда одржана је пресс конференција поводом 63. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма.

На фестивалу који се одржава од 20. до 26. марта биће приказано 78 филмова у такмичарским селекцијама, и 31 филм у ревијалном програму. Биће додељено укупно 15 награда, једна за животно дело, награде за најбољи филм у свакој селекцији, као и награде за најбољу камеру, монтажу, дизајн звука или композицију које се додељују искључиво домаћим филмовима. Гран при фестивала биће додељен најбољем краткометражном филму као и најбољем документарном филму.

Окупљенима се први обратио Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда и председник одбора фестивала. Он је истакао да је ово фестивал са најдужом традицијом у земљи и да је поносан што се та традиција наставља, повећава број филмова, број награда, квалитет аутора, као и да је важно да фестивал и даље опстаје. Такође се захвалио свима који су помогли одржавање фестивала- ЦЕБЕФ-у, Секретеријату за културу и Министарству за културу, као и Филмском центру Србије и компанији Лукоил, главном спонзору.

Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, истакао је значај фестивала следећим речима: „Дуга и богата традиција овог фестивала представља златни пресек свега оног што је важно у филмској области у последњих шездесетак година. Аутори који су касније стицали славу и репутацију у свету прве награде добијали су управо на овом фестивалу, Крсто Шканата, Анте Бабаја, Пуриша Ђорђевић, Душан Макавејев и многи други.“ Он је такође поменуо да је ове године издвојен 15% већи буџет за организацију у односу на прошлу годину, у циљу стимулације и унапређивања ове значајне културне манифестације.

Ненад Поповић, уметнички директор фестивала, представио је програм који нас очекује као и измене у концепцији фестивала. Прво што је истакао је смањен број филмова у односу на раније године, и да је публици понуђен згуснутији програм из кога су изостављени документарци који више приличе телевизији, како би се акценат ставио на филмску форму. Значајна промена је и такмичарска селекција у којој су документарни филмови из југоисточне Европе, будући да су нам они тематски и културолошки блиски. Он је такође открио шта ћемо гледати на отварању фестивала- кратки докуметарни филм Варичела, о две девојчице које спремају испит на балетском конзерваторијуму, као и један од најбољих документараца из прошле године, Породични посао, који говори о три генерације познатих грчких етномузичара са Крита.

Нада Савић, програмски директор фестивала, споменула је и остале такмичарске селекције- краткометражни филмови у три категорије, анимирани, документарни и играни. У оквиру сваке категорије постоји подела на домаће, стране и филмове из југоисточне Европе. Поменула је и да ће на фестивалу бити представљен двд Историја анимираног филма у Србији.

Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије, прокоментарисао је учешће филмског центра у организацији фестивала, првенствено у подршци наградама у такмичарском програму, али и у одржавању радионица чији је циљ да развију дијалог између публике и филмских професионалаца.

Марко Поповић, уредник филмског програма Дома омладине, истакао је да је та институција фокусирана на филмове које публика не може да види у редовној дистрибуцији, ауторе и жанрове који су ван мејнстрима, због чега му је изузетно драго да баш Дом омладине ове године може да угости фестивал, посебно због радионица на којима се ствара невероватна креативна енергија.

Милан Лазовић, директор ЦЕБЕФ-а, споменуо је и да ће фестивал угостити велики број домаћих и страних гостију, као и да је најважнији чинилац управо публика, којој се изашло у сусрет симболичном ценом карте од 200 динара.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.