Изаберите ваш језик

 

Лена Ковачевић, Ortodox Celts, Неверне Бебе, Хор Колибри, Роман Симовић и Гудачи Светог Ђорђа, наступиће на Београдском летњем фестивалу који се одржава од 22. јуна до 15. јула у српској престоници, најављено је данас на конференцији за медије у Скупштини града.
Уметнички директор фестивала Александар Илић напоменуо је да је изузетно тешко организовати фестивал који се одржава у моменту када у Београду борави највећи број туриста из целог света.
"Имамо 25 разноврсних, богатих догађаја. Од тога чак 12 концерата класичне и забавне музике... Затим четири драмске представе и исто толико позоришних перформанса, три дечја програма и две изложбе." казао је Илић.
Према речима Илића на отварању фестивала у Комбанк дворани, 22. јуна представиће се "Интернатионал продигy орцхестра анд цхоир" из Републике Кине.
Заједно са њима ће наступити и првакиња Београдске опере Јасмина Трумбеташ Петровић. Концерту ће претходити перформанс играча Института за уметничку игру испред платоа Комбанк Дворане на Тргу Николе Пашића.
Белеф затвара звезда светког реномеа, виолиниста Роман Симовић који ће заједно са Гудачима Светог Ђорђа наступити на сцени Коларца.
Он је истакао да захваљујући Француском институту у Србији, у Београду ће бити изведена позоришни перформанс "Вивисекција креденца".
"Надам се да ће београдска публика препознати прилику да ужива у позоришном перформансу који је наишао на одличне критике свуда у свету. "Вивисекција креденца" биће одиграна у Башти СКЦ-а.
У сарадњи са Амбасадом Израела у програму Белеф-а наћи ће се у истом простору и визуелни спектакл "Силвер" у извођењу "Silver Dance Company".
Аустријски културни форум је највише допринео доласку значајне кореографкиње Дагмар Дахауер у Београд која ће у Сали СКЦ-а извести плесни перформанс "Чудесне године". "Она је позната по томе што у свом наступу користи бечки валцер" казао је Илић.
Пре старта Белефа, као загревање за фестивал заказан је концерт дечјег Хора Колибри у Башти СКЦ-а.
"Биће то шармантна увертира у Белеф на радост свих нас" казао је Илић.
Међу најпопуларнијим програмима Белеф-а биће концерт наше џез-поп звезде Лене Ковачевић која ће 13. јула у Башти СКЦ-а одржати концерт.
"Београд је у мом срцу и драго ми је што сам део овогодишњег Белеф-а. Заједно са бендом представићу публици музику коју смо радили у последњих неколико година. Имала сам жељу да представим публици у мом Београду шта је то што ми свирамо људима у иностранству. Могу да најавим специјалне госте на концерту. Биће то моји пријатељи са којима сам студирала" казала је Ковачевић.
Лидер састава "Неверне Бебе" Милан Ђурђевић напоменуо је да бенд ове године слави 25 година постојања.
"Обићићемо цели регион. Свираћемо најбље песме у нашој каријери. Концерт у оквиру програма Белеф-а, 30. јуна у Башти СКЦ-а је круна обележавања тог ретког јубилеја. Снимаћемо тај концерт  јер желимо да оставимо тај аудио документ генерацијама иза нас. Припрема концерта и сам концерт ће се наћи у документарном филму о нашем бенду. Свираћемо на месту које је историја и митологија домаће рок музике." казао је Ђурђевић.
Александар Петровић, вођа бенда Ortodox Celts казао је да јe највећи штос у томе како направити другачији концерт од свих осталих, а да атмосфера остане иста или боља.
"Ми смо само годину дана млађи од Белеф-а и крајње је време да засвирамо у башти СКЦ-а. Биће то јединствена прилика за публику да 4. јула чује наш бенд у ово доба године. Белеф је фестивал који никако није могао да остане ван наше биографије" казао је Петровић.