Изаберите ваш језик

 

Испред Центра за културу у Сопоту 20. октобра 2022. откривен је споменик нашем глумачком великану Велимиру Бати Живојиновићу. Споменик, чије је постављање било најављено летос у току трајања 50. Филмског фестивала у Сопоту, креација је вајара Ранка Ђанковића, а открили су га градски менаџер Мирослав Чучковић и Живорад Милосављевић, председник општине Сопот. Церемонији је присуствовао Батин син Миљко Живојиновић, као и чланови његове породице.

 

Драгана Чолић, директорка Центра за културу у Сопоту, подсетила је да Награда за најбољу мушку улогу највеће културне манифестације ове општине и једног од наjзначајнијих филмских фестивала у републици носи име чувеног глумца. Она је нагласила да је Живојиновић одиграо преко 300 улога на филму и телевизији у најразноврснијим жанровима и тако оставио неизбрисив траг у српској кинематографији. Многи филмови су премијерно представљени управо на Филмском фестивалу у Сопоту, а због свега нaведеног постојала је потреба да се на симболичан начин ода почаст вољеном и поштованом Бати.

 

Живорад Милосављевић је истакао да је замисао била да се на Дан ослобођења Београда од фашистичког окупатора открије споменик љубави, поштовања личности и грандиозног уметничког дела Велимира Бате Живојиновића. У свом говору се осврнуо на живот нашег великог уметника, износећи занимљивости, анегдоте и појединости из његовог породичног живота и  професионалног рада на филму.

 

Милосављевић је рекао да је Бата био предан и плодотворан у оснивању филмског фестивала, али и радо виђен другар у кафанским дружењима, а да су се његове сопотске награде и светски успеси славили ту, у близини Космаја, који је одувек повезивао житеље Сопота и Бату као особени знак и нит љубави и заједништва.

 

Председник општине Сопот је изразио уверење да ће се на клупи „код Бате" евоцирати успомене на велике уметнике којих нема више међу нама, али и да ће настајати неке нове животне приче садашње и будуће младости.

 

‘Bata was an artist and a citizen of the world, a global acting phenomenon, whose film “Walter Defends Sarajevo” is the most seen film in the history of world cinema. Here, where the film festival has been going for half a century, Walter will be on the eternal guard of art and freedom,’ he said.