МАКСИМ ВЕНГЕРОВ, виолина - СИМОН ТРПЧЕСКИ, клавир

|||| |||| ||||

Среда, 29. јун 2022.
Задужбина Илије М. Коларца у 20 часова

Задужбина Илије М. Коларца
29. јун 2022, 20.00

ЦЕБЕФ – Сезона уметничке музике
“Виртуози без граница”

МАКСИМ ВЕНГЕРОВ, виолина
СИМОН ТРПЧЕСКИ, клавир

Програм: Моцарт, Прокофјев, Франк, Равел

Улазнице на благајни Коларца по ценама од 3.000, 2.000 и 1.000 динара

 

МАКСИМ ВЕНГЕРОВ

Уметник кога често називају највећим међу мајсторима гудачких инструмената широм света, добник награде Греми и других престижних признања, Максим Венгеров је један од најтраженијих солиста и диригената овог доба. Рођен 1974. године, виолину је почео да свира у петој години. Са десет година победио је на једном међународном такмичењу, после чега је остварио свој први снимак. Уследио је низ успеха на међународним такмичењима. Студирао је у класама Гаљине Турчанинове и Захара Брона. Његова богата дискографија обухвата издања за угледне компаније Мелодија, Teldec и EMI.

 

Неуморно трагајући за новим изражајним могућностима, инспирише се многим различитим музичким стиловима, у распону од барока до џеза и рока. По узору на своје славне менторе, Мстислава Ростроповича и Данијела Баренбојма, од 2007. посвећује пажњу и дириговању, које је усавршавао у класи Јурија Симонова.

 

Последњих година наступа као солиста и/или диригент са свим највећим светским оркестрима, укључујући Њујоршку филхармонију, Берлинску филхармонију, Лондонски симфонијски оркестар, Би-Би-Си симфонијски оркестар, Оркестар Маријинског театра, симфонијске оркестре Чикага, Монтреала, Торонта, Сиднеја, Мелбурна, Минхенску филхармонију, Француски национални оркестар, Филхармонијски оркестар миланске Скале и многе друге. Kонцертира широм света и на реситалима, сарађујући са водећим пијанистима и другим уметницима.

 

Јануара 2020. је постао први соло уметник у резиденцији радија Classic FM, за који је ексклузивно снимио Виолински концерт Чајковског са диригентом Мјунг-Вун Чунгом и Филхармонијским оркестром Француског радија, као и реситал из Карнеги хола. Даља снимања коинцидираће са прославом четрдесете годишњице његове концертне каријере на сцени Ројал Алберт хола у Лондону, септембра 2022. године. Тим поводом на сцени ће му се придружити колеге Миша Мајски, Марта Аргерич, Оксфордска филхармонија са њеним музичким директором Мариосом Пападопулосом, као и студенти Краљевског колеџа за музику у Лондону.

 

Максим Венгеров је веома активан и као виолински педагог. Професор је на Универзитету „Моцартеум” у Салцбургу и гостујући професор на Краљевском колеџу за музику у Лондону. Члан је бројних жирија на такмичењима младих музичара широм света, као што су престижна такмичења виолиниста „Мењухин” и „Вјењавски”. Желећи да демократизује приступ учењу музике, јануара 2021. године покренуо је сопствену педагошку онлајн платформу www.maximvengerov.com, коју су до сада посетили корисници из 170 земаља и имала је преко 190 милиона прегледа.

 

Године 1997. именован је за првог икада класичног музичара у улози амбасадора добре воље УНИЦЕФ-а, што му је омогућило да настави да кроз музику инспирише децу широм планете. У овој улози, наступао је за угрожену децу и заједнице у Уганди, Тајланду, на Балкану и у Турској, истовремено помажући у акцијама прикупљања средстава за многе програме које подржава УНИЦЕФ. Он је и патрон пројекта MIAGI у Јужној Африци, који музиком повезује децу различитог етничког порекла. Године 2018. постао је амбасадор добре воље школе „Музика мунди” – јединствене институције која подржава младе таленте.

 

О животу и раду Максима Венгерова снимљено је више документарних филмова, као што је „Playing by Heart” у продукцији телевизије „Канал четири” (Channel Four Television), који је емитован на Канском фестивалу 1999. године, или „Living the Dream”, који је имао светску дистрибуцију и освојио награду Грамофон за најбољи документарни филм 2008. године.

 

Добитник је престижне награде Краљевске музичке академије (Велика Британија), као и Националног орденa за заслуге (Румунија) и Орденa за заслуге савезне државе Сар у Немачкој. Године 2012. постао је гостујући професор Тринити колеџа у Оксфорду, а 2019. је добио почасни докторат Краљевског колеџа за музику у Лондону и Орден за заслуге у области културе Двора Монте Карла.

 

Лауреат је бројних награда као што су награда Греми за најбољег инструменталног солисту у пратњи оркестра (2003), две награде Грамoфон (1994, 1995), награда Брит у области класичне музике (2004), пет награда Едисон за класичну музику (Edison Klassiek; 1995, 1996, 1998, 2003, 2004), две награде ECHO (ехо; 1997, 2003) и Кристална награда Светског економског форума (2007), која се додељује уметницима који су својим радом допринели побољшању услова живота у свету.

 

Свира на виолини Страдивари ex-Kreutzer (1727).

 

СИМОН ТРПЧЕСКИ

Пијаниста Симон Трпчески је изградио репутацију захваљујући свом моћном виртуозитету и дубокој експресивности, као и харизматичном сценском наступу. На међународну сцену је ступио пре двадесет година, у оквиру програма Уметник нове генерације Би-Би-Сија (BBC New-Generation Artist). У досадашњем току каријере, сарађивао је са више од сто оркестара на четири континента и наступао на најпрестижнијим концертним сценама у свету.

 

Међу бројним истакнутим диригентима са којима је делио сцену су Лорин Мазел, Владимир Ашкенази, Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Кристијан Мачелару, Ђанандреа Носеда, Василиј Петренко, Шарл Дитуа, Јакоб Хруса, Владимир Јуровски, Сузана Малки, Андрис Нелсонс, Антонио Папано, Роберт Спано, Мајкл Тилсон Томас, Габријел Бебешелеа и Дејвид Цинман.

 

Трпчески је остварио успешну сарадњу са дискографским компанијама као што су EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics и Linn Records, за коју тренутно снима, што је резултирало великим бројем награђиваних издања, са репертоаром који укључује комплетна дела Рахмањинова за клавир и оркестар, клавирске концерте Прокофјева, као и остварења композитора као што су Пуланк, Дебиси, Равел. Његов нови компакт диск под називом „Variations” објављен је у пролеће 2022. и садржи интерпретације композиција Брамса, Бетовена и Моцарта.

 

Рођен 1979. године, Симон Трпчески је дипломирао на Музичкој академији Универзитета Св. Ћирило и Методије у Скопљу, где је студирао у класи Бориса Романова. Посвећен ширењу македонске културе и уметности, иницирао је пројекат MAKEDONISSIMO како би публику широм света упознао са богатством македонске народне музике, у комбинацији са хармонским језиком и виртуозношћу инспирисаним савременом џез музиком. Овај пројекат је са великим успехом представљен и у Београду, у оквиру ЦЕБЕФ-ове сезоне уметничке музике, децембра 2018. године. Снимљен је и за компанију Linn Records.

 

Године 2009. Трпчески је примио Орден председника за заслуге Македонији, а 2011. је постао први икада добитник титуле „Народни уметник Македоније”. Био је Уметник нове генерације Би-Би-Сија од 2001. до 2003. године и добитник је награде за најуспешнијег младог уметника, коју му је доделило Краљевско филхармонијско друштво из Лондона.

 

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.