Изаберите ваш језик

 

Колумбијски мајстор виолончела и лауреат највећих светских такмичења, Сантјаго Кањон-Валенсија, одржаће концерт у недељу, 25. септембра, у 20.00 сати у сали Београдске филхармоније, у оквиру 12. Чело феста.

 

На програму ће бити Јохан Себастијан Бах: Свита бр. 2, де-мол; Џорџ Крамб: Соната за виолончело соло; Дамијан Понсе де Леон: La ruta de la mariposa; Сантјаго Кањон-Валенсија: Ascenso hacia lo profundo.

 

Улазнице се могу набавити на благајни Београдске филхармоније.

 

Сантјаго Кањон-Валенсија је један од најперспективнијих младих челиста своје генерације. Рођен у Боготи 1995. године, 2022 је проглашен уметником нове генерације Би-Би-Сија. Освојио је сребрну награду и награду „Фаворит публике” на XIV Међународном такмичењу „Чајковски” 2019. године. Већ дуги низ година стални је део сцене међународних такмичења за виолончело. Године 2017 освојио је трећу награду на престижном Међународном такмичењу „Краљица Елизабета” у Бриселу.

 

Фондација Штаркер му је доделила награду за 2018. годину. Добитник је и прве награде на Међународном такмичењу виолончела „Карлос Пријето”, Међународном музичком такмичењу у Пекингу, Међународном музичком такмичењу у Гизборну и Међународном такмичењу младих уметника Ленокс (Lennox). Био је и добитник главних награда на такмичењима као што су Сфинга, Казалс, Јохансен, Касадо и Адам.

 

Као солиста, дебитовао је са Филхармонијом из Боготе када је имао шест година. Од тада је наступао са најзначајнијим оркестрима у родној Колумбији, а његова међународна соло каријера укључује наступе са оркестрима као што су: Маријински оркестар под вођством Валерија Гергијева, Симфонијски оркестар Франкфуртског радија са диригентом Кристофом Ешенбахом, Бриселска филхармонија са диригентом Стефаном Деневом, Санктпетербуршка филхармонија под управом Николаја Алексејева, Симфонијски оркестар Мађарског радија под управом Јаноша Ковача и Московски солисти са Јуријем Башметом, затим Камерни оркестар Орфеј и Симфонијски оркестар из Антверпена са Мухаијем Тангом.

 

Најважнији Сантјагови наступи у сезони 2021/2022 су били у Колумбији и Јапану, као и соло деби са Симфонијским оркестром Штутгартског радија под управом Андриса Поге, Прашком филхармонијом, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Шпаније, Симфонијским оркестром Пољског националног радија, као и наступе на фестивалу у Дрездену, на фестивалу Казалс и фестивалу у Морицбургу.

 

Инспирисан новијом музиком, Кањон-Валенсија је премијерно свету представио дело Карлоса Изкараја, „Стрингмастер” за виолончело заједно са Симфонијским оркестром Алабаме, као и дело Хорхеа Пинзона „Rapsodia a los cuatro elementos” за виолончело на Међунардном музичком фестивалу у Картагени 2019. године. Поред тога, премијерно је представио и Хинастерин концерт за виолончело бр. 2 са Националним симфонијским оркестром Колумбије, као и Гулдин концерт за виолончело у Окланду са Камерним оркестром Окланда.

 

Исказује посебно интересовање за наручивање нових дела, аранжирање, а пише и сопствена дела. Његов албум ће бити објављен крајем ове године. Остварио је дебитантско ЦД издање ,,Соло”, које је међународно признато од стране часописа Страд, као и руске сонате за виолончело и популарне комаде за виолончело са пијанисткињом Кетрин Остин.

 

Од 2011. године добија стипендију Mayra & Edmundo Esquenazi преко фондације Салви.